İngilizce karşılığı ”Lean Manufacturing” veya ”Lean Production” olan Yalın Üretim, ürün ve hizmet yaratma sürecini sadeleştirip iyileştirerek firmaların kârlılığını artırmak amacını taşıyan bir üretim felsefesidir. Yapısında hiçbir gereksiz unsur taşımayan ideal bir üretim sistemidir.
Neden Yalın Üretim?
Günümüzün küresel rekabet ortamında işletmeler gün geçtikçe daha talepkâr olan müşterilere hizmet vermektedir. İşletmeler varlıklarını sürdürebilmek için müşterilerinin iyi kalite, düşük fiyat ve asgari bekleme süresi gibi beklentilerini hızla karşılamak, anlık değişimlerine uyum sağlamak zorundadır. Her şeyin hızlı tüketildiği ve değiştiği günümüz toplumunda, eskiden olduğu gibi müşterinin bekletildiği, iyi veya kötü üretilen her ürünün “müşteri almak zorunda” düşüncesiyle kitle üretimi mantığıyla satıldığı anlayışa yer yok. Çünkü sektörde eksik kabul etmeyecek kadar rakip var ve bu rakipler ufak bir hatada yerini almak için bekliyor. Bu nedenle her firma çok sayıda rakibin olduğu bir ortamda gün geçtikçe daha çok bilinçlenen tüketicilere hizmet vermek zorundadır.
Artık belirli, değişmeyen birkaç tip ürün ile müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek mümkün değildir. Memnun müşteriler oluşturmak için kişiye özel ürünlerin yaratılması ve bunun düşük maliyetle, hızlı bir şekilde yapılabilmesi gereklidir.
Ürün kalite ölçümlerinin gelişerek uluslararası kalite standartları ile ölçülmesiyle ilk seferde kaliteli ve doğru ürünü üretmek önemli hâle gelmiştir.
Tüm bunların yapılabilmesi için firmaların yalın üretim felsefesini benimsemesi gerekir. Bu felsefe firmaların iş yapma şekillerindeki problemleri ortaya çıkararak ve bu problemleri çözüme kavuşturacak yolları rekabet avantajı sağlar.

Yalın Üretimin 5 İlkesi
1. Değer
Yalın düşüncenin ve üretimin başlangıç noktası “değer”dir. Değeri üretici yaratır ama değer ancak müşteri tarafından belirlenebilir. Üreticiler, müşteri perspektifinden bakarak değeri yeniden düşünmelidir. Müşterinin ihtiyaçlarını karşılayan ve müşteri tarafından kabul gören ürün ve hizmet değerlidir.
2. Değer Akışı
Değer akışı, ham maddenin nihai ürüne ulaşıncaya kadar geçirdiği tüm aşamaları içerir. Üretim aşamasındaki israf, zaman ve kaynakların çoğunu tüketir. Bu israfların yok edilmesi üretimde radikal iyileşmeleri getirir. İsraflar ayıklandıktan sonra geriye kalan ve değer yaratan faktörlerin sürekliliğini sağlamak yalın düşünce için önemlidir.
Yalın düşüncede israf, müşteri açısından bir değer her şeydir. Planlama sürecinden sevkiyata tüm ürün ve hizmet ortaya koyma aşamalarındaki her türlü israfın yok edilmesi ile maliyetlerin düşürülmesi, müşteri memnuniyetinin ve piyasa koşullarında rekabet gücünün artırılması hedeflenir.
3. Sürekli Akış
Günümüzde ufak parti üretimlerinde sürekli akış gerçekleştirmek ve bunu müşteri taleplerindeki dalgalanmalara uyarlamak gerekir.
Sürekli akışta ürün geliştirme süreci çok kısa sürede tamamlanabilir hâle gelir. Bu müşterinin gerçekten istediği şeyleri daha iyi üretilmesine odaklanabilmeyi de sağlar.
4. Çekme
Çekme, müşteri istemeden ürün ya da hizmet üretmemeyi ifade eder. Çekme uygulandığında stoklara gerek kalmaz, hurda ve fireler engellenir, tüm ürünlerin her türlü kombinasyonda üretilmesi mümkün olur. Böylece stokta kalmış, elden çıkarılması gereken ürün kalmaz, üretim istikrar kazanır.
5. Mükemmellik
Yalın yaklaşım uygulandığında üretim süreci boyunca radikal iyileşmeler görülecek, küçük maliyetlerle ürün çeşitliliği artırılabilecektir.
Mükemmellik ilkesi ile üründeki hata ve arızaların temel nedeni araştırılarak çözümlenir. Problemin tekrarını önlemeyi mümkün kılar. Çünkü sistem sürekli akış hâlindedir, hatalı parça stokları yığın oluşturmadan problem ortaya çıktığı anda fark edilebilir, nedenleri kolaylıkla izlenebilir ve bütün birimlerde acil müdahale sorumluluğunu zorunlu kılar.
.jpg)
Yalın Üretimde 6 Temel İsraf
1. Hatalı Üretim
Hatalı ürünün tamiri israftır. Mümkün olduğunca standart, hatasız ürün üretilmeli, oluşabilecek hatalar için önlem alınmalıdır.
2. Fazla Üretim
Gereğinden fazla veya erken üretim israftır. Tahmine göre değil, doğrudan müşterilerin isteğine göre üretim yapılmalıdır.
3. Fazla Stok
Gereğinden fazla elde tutulan her şey israftır. Hammadde, ekipman, ürün, işçi gibi üretim bileşenlerinde ihtiyaçtan ve talepten fazla stok yapılmamalıdır.
4. Bekleme
Makinenin işlemini bitirmesini veya onarım için beklemek, tedarikçiden ham madde beklemek, ürün taşınmasını beklemek gibi üretimi geciktiren her türlü bekleme faaliyeti israftır.
5. Gereksiz İşlemler
Değer katmayan, zaruri olmayan işlemler israftır. Ekipman ve işçilere yüklenen gereksiz iş ve işlemler israftır.
6. Gereksiz Taşıma
Üretim sırasında yapılan her taşıma zaman ve maliyet kaybı demektir. Bu nedenle gereksiz ekipman, ham madde, ürün taşınması israftır.
Bizi Takip Edin
