Cari yaşlandırma veya borç yaşlandırma; mal ve hizmet satışlarındaki cari hareketlerin, borç ve alacak tutarlarının kesilen faturalara göre belirlenerek ne kadar alacak veya borç kaldığı, belirlenecek faiz oranına ve ödeme tarihine göre ne kadar vade farkı işlendiği gibi bilgilerin oluşturulduğu yöntemdir. Yaşlandırma yöntemiyle oluşturulan raporlarda tüm bu bilgilere ulaşılabilir.
Cari Yaşlandırma / Borç Yaşlandırma Yöntemi Ne İşe Yarar?
Borçlarını ödemeyen müşteriler, işletmenizin mali konularda sorun yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle olası sorunları yaşamamak için işletmenizin alacak durumunun sürekli kontrol edilmesi gerekir. Cari Yaşlandırma yöntemi ile;
-
Tüm müşterilerinizin ödenmemiş tutarlarına, bu tutarların vadelerine ulaşılabilir.
-
Uzun süredir alınamamış borç bilgilerine ulaşılıp bu borçlar hakkında izlenecek sürecin karar verilmesi sağlanır.
-
Alacakların belirli periyod ve düzende tek bir yerden görülmesini sağlayarak kontrol etmeyi kolaylaştırır.
-
Müşterilere özel erken ödeme için yapılan indirimlere ulaşılabilir.
-
Borç miktarı ve ödeme durumlarına göre müşterilerin finansal yönden tanınması sağlanır.
-
ERP programının sunduğu borç ve alacak yaşlandırma işlemleri aylık yapılabileceği gibi haftalık ve günlük olarak yapılabilir. Ayrıca geriye ve ileriye dönük yaşlandırma raporlarına da ulaşılabilir.

Alacak Yaşlandırma Raporu En iyi Nasıl Yönetilir?
Cari Yaşlandırma raporlarından en verimli şekilde yararlanmak için;
-
Müşterileri borcu en yüksek olanlardan başlayarak raporda sıralayabilirsiniz. Böylece tahsilatlarınızı toplamak için izleyeceğiniz yolu belirlemiş olursunuz. Önce en yüksek borçtan başlamak işletmeniz için bir yöntem olabilir.
-
Bir borcun süresi ne kadar uzarsa tahsilat yapabilme olasılığı da o kadar azalır. Alacaklarınızı, uzun süredir ödeme yapmayan müşterilerinize göre tahsil edebilirsiniz. Tahsilatın mümkün olmadığı durumlarda ise yaşlandırma raporunda belirtilen süreyi göz önünde bulundurarak yasal süreci başlatma kararı alabilirsiniz.
-
Vadelerinin dolmasına rağmen tahsil edilmemiş alacaklar, işletmenin alacak tahsil politikasının etkin olmadığını gösterir. Böyle durumlarda tahsilat toplama yönteminizi değiştirebilirsiniz.
Bizi Takip Edin
