Teknolojideki değişim ve gelişmelerdeki hızın her geçen gün artmakta ve işgücünün uygulanma şekli yıllar itibariyle değişim göstermekte. Yıllar boyunca sürekli gelişen teknoloji ve çalışma şekillerinin değişmesi, çalışanlar arasında farklı sınıflandırmalara neden oldu. Sanayi toplumunda mavi yakalılar, 1970 ve 1980’lerde beyaz yakalılar tanımı kullanıldı. Son 20 yılda ise teknolojideki gelişmelere paralel olarak çalışanlar için yeni bir kavram ortaya çıktı: Altın Yakalılar

Altın Yakalı Kavramı Kimler İçin Kullanılır?
21. yüzyılın en büyük becerilerinden biri de farklı düşünebilmektir. Altın yakalılar iyi eğitim görmüş, yüksek donanıma sahip, teknolojiyi çok iyi kullanabilen çalışanları nitelendirmek için kullanılan bir tabirdir. Bu sınıfa dâhil olanların en önemli özellikleri sahip oldukları yaratıcılıkları sayesinde bilgi üretme, kullanma ve problem çözme yetenekleridir. Bu gruba mensup insanlar bilinen kalıpların dışına çıkarlar ve kendine özgü yaklaşımlar geliştirirler.
Diğer adı “bilgi işçileri” olan altın yakalı çalışanlar sahip oldukları özellikler düşünüldüğünde şirketler için hayatî öneme sahiptir. Kendi bilgi, beceri ve deneyimiyle proje geliştirebilen ve zenginleştirebilen, yüksek eğitimli, uzman ve sorumluluk kapsamı geniş kimselerdir.
Her işletmenin mecvut başarılarını sürdürmenin ötesinde başarılarını artırabilmeleri için mutlaka altın yakalı çalışanlara ihtiyacı vardır.

Altın Yakalı Çalışanların Geleceği
Tarihsel sürece bakıldığında toplumlar için en önemli kaynak toprak, daha sonra makine ve sonrasında da bilgi olduğu bir dünyada artık bilgiden daha da önemli bir yetkinlik var. Yeni çağda artık hayal kurmak ve sezgisel düşünebilme yeteneği daha önemli. Artık rutin işleri bilgisayarlar yaparken insana düşen yaratıcı zekâsını ortaya çıkarmak. Buna paralel olarak bilgi ilçilerinin en önemli özelliği rutin işlerden daha çok, yeni bilginin üretimini yapmak. Alışılan kalıpların kırılması, dinamik üretimin sağlanması ve iş sürecine yeni bir enerji ile yön vermek bilgi işçilerinin en iyi bildiği niteliklerden biri.
Bu değişim sürecine adapte olmak çok da kolay değil. Hız, adaptasyon, zaman ve stres yönetimi çok daha önemli olmaya başladığı günümüzde bugünün insanı bu değişime ayak uydurmaya çalışırken hem zihinsel hem de fiziksel anlamda güçlü olmak zorunda.
Bireyler kadar şirketler de bu değişimi iyi yönetmeli. Şirketler de içinde bulunduğumuz hızlı çağın içinde ayakta kalabilmek ve rekabet edebilmek için var olan mavi ve beyaz yakalı personellerini altın yakalı personele dönüştürmek için çalışmalar yürütmelidir.
Altın yakalı kavramı 20 yıldır hayatımızda olsa da kullanımı oldukça sınırlı. Kavram, henüz kurumsal yönüyle ön planda olsa da, yakın zamanlarda bu kavramın hizmet sektöründe de yayılacağı öngörülebilir.
Bizi Takip Edin
